"μ_otherpoem: μόνο λόγος" του Βασίλη Αμανατίδη στον ΚΥΚΛΟ!

27/04/2017 - 19:00
Artefacto: 329 rue de la Cambre, 1150 Brussels, Belgium (Metro: Montgomery)

"μ_otherpoem: μόνο λόγος" μια ξεχωριστή performance ποιητικού λόγου στην σκηνή από τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη!

Εξήντα λεπτά για κείμενο, φωνή και σώμα, εύγλωττες σιωπές και αποσιωπήσεις, τρέμουσες αποκαλύψεις, απουσίες και παρουσίες που καταλήγουν σε έναν και μόνο λόγο: της ένωσης και του αποχωρισμού των ανθρώπων.

Το "μ_otherpoem: μόνο λόγος" είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό ποίημα, που περικυκλώνει τη μητέρα ως «χώρα», χρησιμοποιώντας την αμεσότητα θεατρικού μονολόγου.

Το έργο στοχεύει στην υποκειμενική αποτύπωση του ατομικού οικογενειακού βιώματος (πηγής και κάθε «εγκλήματος»), υπονοώντας όμως και άλλους ομόκεντρους –και πολύ καθολικότερους– κύκλους του Μητρικού. Στο μ_otherpoem: μόνο λόγος, το τραύμα μεταπλάθεται σε γλώσσα, μυθοπλασία και μορφή.

Τα ποιήματα αναπτύσσονται γύρω από μια εξαντλητική «υπόθεση εργασίας», εναλλασσόμενα σαν μικρά θεωρήματα – απολαυστικά, τρομακτικά, λεπτού χιούμορ. Ώστε στο τέλος πλέον το ατομικό να έχει γίνει κατ’ ευχήν ευρύχωρο (αγγίζοντας ακόμη και το αρχέτυπο) και η οδύνη να έχει μετασχηματισθεί σε κοινό λόγο, έναν λόγο που μας ενώνει.

Είσοδος 5 euro

... διαβάσαμε στο www.biblionet.gr για τον Βασίλη Αμανατίδη...
Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε το 1970 στην Έδεσσα, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης ("Λόγος και Εικόνα στην εποχή του Μοντερνισμού - Η ελληνική περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη"). Εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες δραματικές σχολές, και έκανε τη δραματουργική επεξεργασία θεατρικών παραστάσεων. Μεταφράζει συστηματικά λογοτεχνία για διάφορους εκδοτικούς οίκους. Δημοσίευσε για πρώτη φορά ποίηση το 1991 στο περιοδικό "Εντευτήριο", του οποίου είναι τακτικός συνεργάτης, και ειδικός σύμβουλος έκδοσης από το 2006. Από το 1995, έχει δημοσιεύσει ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, κριτική, άρθρα και δοκίμια στα κυριότερα λογοτεχνικά περιοδικά ("Εντευκτήριο", "Ποίηση", "Ποιητική", "Η Λέξη", "Οδός Πανός", "Να Ένα Μήλο", "Μπιλιέτο", "Μανδραγόρας", "Το Δέντρο", "Ο Παρατηρητής", "Hellenic Quarterly" κ.ά.), στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή", καθώς και σε διαδικτυακούς ιστότοπους (www.poeticanet.com, www.e-poema.eu). Το 2011 ξεκίνησε στο "Εντευκτήριο" τη στήλη ποιητικής κριτικής "1x3x163", ενώ γράφει επίσης στο www.parallaxi.gr και στο www.bibliotheque.gr (blog: "B-sides").

Event type: