Σύντομος απολογισμός Μάρτιος 2019 - Μάρτιος 2023

*** Το απερχόμενο και το νέο ΔΣ του ΚΥΚΛΟΥ, στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών την ημέρα των εκλογών (11.03.2023), από αριστερά, Νίκος Στόγιος, Κωστής Γεραρής, Μιχάλης Κρητικός, 'Αντα Σωτηροπούλου, Βασίλης Ντανίλωφ, Ελένη Τσερέπα-Lecombe, Μαρία Πατακιά, Γιώργος Χαντζής***

Φίλοι και μέλη του ΚΥΚΛΟΥ,

εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ αλλά και εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους του ΚΥΚΛΟΥ που είναι σήμερα εδώ!

Είναι πολύ σημαντική για μας η συμμετοχή σας στα διαδικαστικά γιατί μας δίνει την τεχνική δυνατότητα να προχωρήσουμε, να κάνουμε μαζί έναν σύντομο απολογισμό και να συζητήσουμε απόψεις και ιδέες για το μέλλον.

Η τελευταία παρατεταμένη κατά τρια χρόνια θητεία του απερχόμενου ΔΣ υπήρξε μια μοναδική πρόκληση για τον ΚΥΚΛΟ!

Από την πολύ αρχή της πανδημίας και του εγκλεισμού αισθανθήκαμε την ανάγκη να αντιδράσουμε, να δηλώσουμε παρουσία και να επικοινωνήσουμε με όσους μας παρακολουθούν μέσα από νέα κανάλια.

Χωρίς φυσική παρουσία στραφήκαμε στα διαδικτυακά και ξεκινήσαμε με τα Blue Skies. Από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και με διάθεση αισιοδοξίας δημιουργήσαμε μια σειρά από podcasts τα οποία ανεβάσαμε στο κανάλι μας στο mixcloud και τα προωθήσαμε μέσα από το φόρουμ AGORA και τις σελίδες μας. Μιλήσαμε μεταξύ άλλων για την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζούσαμε όλοι με καλεσμένους όπως οι κκ Χρήστος Λάζος, 21.11.2020, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, 06.11.2020, Φωτεινή Τσαλίκογλου, 23.05.2020, 'Ελενα Χουσνή και οι "Καταραμένες Πολιτείες", 01.05.2020, Χρήστος Χωμενίδης, 18.04.2020, Δημήτρης Χριστόπουλος - Ανθρώπινα δικαιώματα, 04.04.2020 και υποδεχτήκαμε εκείνη τη δύσκολη άνοιξη με μουσική και ποίηση στο KYKLOS Primavera 2020 - Ποιήματα για την Άνοιξη! 27.03.2020.

Η χρονιά τελείωνε αλλά η συνθήκη της πανδημίας όχι μόνο δεν έδειχνε σημάδια υποχώρησης, αλλά αντίθετα μας κρατούσε όλο και πιο πολύ σε κλοιό και μας έσπρωχνε ακόμη περισσότερο σε διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας.

Έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την εμπειρία των διαδικτυακών εκδηλώσεων, αυτή τη φορά με δομημένο οπτικοακουστικό υλικό, με τηλε συναντήσεις σε μορφή βίντεο που ανεβάσαμε στο ανανεωμένο κανάλι του Κύκλου στο YouTube, το Hellenic Circle Brussels.

Το 2021 και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση εξετάσαμε διαφορετικές πτυχές του θέματος και μιλήσαμε για γεγονότα και πρωταγωνιστές, μέσα από συναντήσεις της ομάδας μας με ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες όπως ο Γιώργος Μαυρογορδάτος ο Ηλίας Κολοβός, η Μαρία Ευθυμίου - για να αναφέρω αυτούς που είχαν πάνω από 2 χιλιάδες θεάσεις έκαστος - αλλά και με άλλους όπως ο Ρόντερικ Μπίτον, ο Παντελής Μπουκάλας, ο Νίκος Σαραντάκος, ο Βάλτερ Πούχνερ, η Λίνα Λούβη για να αναφέρω μερικούς.

Όταν ξεκινήσαμε το κανάλι έχει λίγους συνδρομητές στο τέλος της σειράς αυτών των «εκπομπών» ξεπεράσαμε τους 270 και είμαι πεπεισμένος πως αν αυτή η μορφή επικοινωνίας του ΚΥΚΛΟΥ συνεχίσει, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια ξεχωριστή αυτόνομη παράλληλη δραστηριότητα που θα κάνει τον ΚΥΚΛΟ ευρύτερα γνωστό πέρα από το κοινό των Βρυξελλών.

Τον τελευταίο χρόνο - όντως με κάποια δυσκολία στα οργανωτικά και στο συντονισμό - επανερχόμαστε στην κανονικότητα των εκδηλώσεων με φυσική παρουσία και στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη Σεμίνα Διγενή στην Ελληνική πρεσβεία, θα είχαμε τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο - μια εκδηλωση που αναβλήθηκε λόγω του εθνικού πένθους για την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη -, ενώ σήμερα το βράδι ο ΚΥΚΛΟΣ επιστρέφει σε προσφιλή λημέρια αυτά του θέατρου με το Θεατρικό Αναλόγιο από το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι.

Η πραγματική δύναμη του ΚΥΚΛΟΥ, ο σκληρός πυρήνας, είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ΔΣ, η όρεξή τους, η εμπειρία τους, η διαθεσιμότητά, η ευελιξία να δοκιμάσουν νέα πράγματα και οι δυναμικές που συνεπάγονται.

Ένα θερμό ευχαριστώ σε αυτή την ομάδα ξεκινώντας με την Άντα Σωτηροπούλου, τον Βασίλη Μάγνη, την Ελένη Τσερέπα που μαζί με εμένα μετά από καιρό δεν θα συνεχίσουν στο επόμενο ΔΣ, τον Κωστή Γεραρή, τον Μιχάλη Κρητικό και την Μαρία Πατακιά που με την ενέργεια τους συνέβαλαν μοναδικά στην υλοποίηση των παραπάνω και οι οποίοι θα συνεχίσουν στο νέο ΔΣ.

Πιστεύω πως στην τελευταία αυτή θητεία μέσα στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας ο ΚΥΚΛΟΣ έδωσε και πάλι το δικό του στίγμα και με σωστά αντανακλαστικά.

Μετά από πάνω από 10 χρόνια στο ΔΣ του ΚΥΚΛΟΥ - με διαφορετικούς ρόλους - εύχομαι στο μέλη του νέου ΔΣ να χαρούν όπως εγώ αυτή τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής και συλλογικότητας, να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, με δημιουργικότητα, με ποικιλομορφία και τόλμη, με συνεργασίες διασφαλίζοντας αυτονομία και πρωτοπορία για τον ΚΥΚΛΟ.

Βασίλης Ντανίλωφ
Πρόεδρος (2017-2023)

Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2023