ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ! Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη στον ΚΥΚΛΟ!

02/12/2021 - 18:30
Greek Embassy in Brussels, 10, Rue des Petits Carmes 1000 Brussels

Η προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη αναβάλλεται με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας.

Βρυξέλλες 25.01.2021

--

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη στον ΚΥΚΛΟ, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του εικοστού αιώνα, συνδυάζοντας τη μουσική παράδοση της Ελλάδας με τη λόγια δυτική μουσική, συνέθεσε πολυάριθμα έργα για κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτα, ορατόρια και κονσέρτα, και μελοποίησε τους μεγαλύτερους ποιητές, από τον Ελύτη ως τον Νερούδα και από τον Ρίτσο ως τον Λόρκα. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ακτινοβολίας της σύγχρονης Ελλάδας, συνδυάζοντας τους αγώνες του για τη δημοκρατία με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Την μοναδική αυτή πορεία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη παρουσιαζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του "Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου" (Εκδόσεις Πατάκη) / "Mikis Théodorakis par lui-même" (Εκδόσεις Actes Sud) , με φωτογραφικό υλικό, ζωντανά αποσπάσματα αλλά και ανέκδοτο υλικό που φωτίζει τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής αυτού του ανθρώπου που, μέσα από το τεράστιο έργο και τους αγώνες του, ταυτίστηκε με την ιστορία και το πεπρωμένο της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού και δημοσιογράφος. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης. 'Εχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και με τον τίτλο του Αξιωματούχου του ίδιου Τάγματος για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο. Τo Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τον έχει ορίσει εντεταλμένο εκπρόσωπό του στη Γαλλία, αποδίδοντάς του τον τίτλο του Πρέσβη Πολιτισμού στο Παρίσι.

Η εκδήλωση με φυσική παρουσία θα γίνει σε αίθουσα της Πρεσβείας και η είσοδος θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την επίδειξη CovidSafePass και τήρηση των σχετικών μέτρων που θα ισχύουν στις Βρυξέλλες για εκδηλώσεις με κοινό την ημέρα της εκδήλωσης.

Event type: