"Δημόσιος λόγος. Tώρα." Με τον Δημήτρη Δημητριάδη στον ΚΥΚΛΟ!

12/02/2019 - 18:30
Périple - Arts et Lettres Helléniques 115 rue Froissart, 1040 Bruxelles

"Δημόσιος λόγος. Τώρα." Μια συνάντηση εφόλης της ύλης με τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη!

... διαβάσαμε...

Δημήτρης Δημητριάδης. θεσσαλονικιός. Γέννημα θρέμμα, σχολείο, Νομική («κακήν κακώς τα πήγα»), έρωτες, και το 1963 αλλαγή πλεύσης και τόπου. Βρυξέλλες, Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνών Θεάματος, σπουδές – «είχα τεράστια τύχη που βρέθηκα εκεί, σαν να ξαναγεννήθηκα…».

Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι στη γαλλική γλώσσα, ο διάσημος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό το ανεβάζει στο Παρίσι· ξάφνιασμα, θερμή υποδοχή, συγκίνηση για τον άγνωστο νεαρό Ελληνα – «δεν ήξερα τι μου συμβαίνει».

Γράφει με πάθος, μεταφράζει σημαντικούς λογοτέχνες και φιλοσόφους στα ελληνικά, καθώς και αρχαίους Ελληνες στη νεοελληνική. Το εμβληματικό έργο του «Πεθαίνω σαν χώρα», που ανεβαίνει στην Αθήνα το 1978, ταράζει τα νερά, το κείμενο εντυπωσιάζει, μοιάζει προφητικό.

Από τότε ως σήμερα έχουν εκδοθεί δεκάδες έργα του – θεατρικά, πεζογραφήματα και ποιητικές συλλογές –, πολλά έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και ο ίδιος δεν παύει να εμπνέεται, να εμβαθύνει στα δικά του και να μεταφράζει άλλων.

Πολυγραφότατος, λοιπόν, ο Δημητριάδης μοιάζει να έχει άστρο για ό,τι κάνει, αλλά και συνοδεύεται από μιαν αχλή, σαν να φέρει έναν μυστηριακό εσωτερικό κόσμο, αυστηρό και απόρθητο.

Μια συνεργασία του ΚΥΚΛΟΥ με τον Περίπλου!

Πηγή, ΒHMAgazino

Event type: