Διάλεξη με θέμα "Ντετερμινισμός ή ελεύθερη βούληση; Μέσα από τη γνωστική και συμπεριφορική οπτική" από τον ψυχολόγο Αλέξανδρο Αγγέλου στο Φιλοσοφικό Καφενείο

20/01/2013 - 16:00
Restaurant Rich, Av. de Tervuren 105, Bruxelles

Στα πλάισια του Φιλοσοφικού Καφενείου ο ΚΥΚΛΟΣ ξεκινάει τη νέα χρονιά και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην διάλεξη με θέμα "Ντετερμινισμός ή ελεύθερη βούληση; Μέσα από τη γνωστική και συμπεριφορική οπτική" από τoν ψυχολόγο Αλέξανδρο Αγγέλου.

Ο εισηγητής μας θα πραγματευθεί ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οι φιλόσοφοι έχουν δώσει εδώ και αιώνες τις δικές τους μάχες και που έχει δημιουργήσει τεράστιες αλληλεπιδράσεις στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών: Υπάρχει όντως η ελεύθερη βούληση;

Οι ντετερμινιστές ισχυρίζονται πως η δυνατότητα επιλογής είναι μία ψευδαίσθηση και πως οι πράξεις μας είναι προκαθορισμένες να γίνουν με τον τρόπο με τον οποίο τελικά τις κάνουμε. Γεννιόμαστε με μία ιδιοσυγκρασία σε ένα περιβάλλον που μας διαμορφώνει -ανάλογα με τις εμπειρίες μας - σε αυτό που είμαστε. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απόφαση μπορούμε να αναγνωρίσουμε διαφορετικές επιλογές αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότερες από αυτές απορρίπτονται αυτόματα δεδομένου ότι δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μας. Ως εκ τούτου καταλήγουμε στο να «διαλέξουμε» την επιλογή που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως όλα είναι προκαθορισμένα;

Ο εισηγητής μας θα χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει το φιλοσοφικό αυτό ερώτημα το επιστημονικό του υπόβαθρο στις γνωστικές επιστήμες καθώς και στην εμπειρία του ως γνωστικοσυμπεριφορικός ψυχοθεραπευτής.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Αλέξανδρος Αγγέλου είναι αδειούχος ψυχολόγος ειδικευμένος στην γνωστικοσυμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Εργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια στις Βρυξέλλες κυρίως με την κοινότητα των expat τόσο στην αγγλική, γαλλική όσο και στην ελληνική γλώσσα.
Μετά την αποφοίτηση του από το International School of Brussels, ο Αλέξανδρος παίρνει το πτυχίο του στην Κοινωνική και Οργανωτική Ψυχολογία από το Vesalius College του VUB. Αργότερα συνεχίζει τις σπουδές του στο ULB όπου και γίνεται κάτοχος προ-διδακτορικού τίτλου στις Γνωστικές Επιστήμες. Η μεταπτυχιακή του εργασία πάνω στο θέμα της «Πλαστικότητας του εγκεφάλου» του επιτρέπει την συμμετοχή του στο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Γνωστικοσυμπεριφορική Ψυχολογία στο London Metropolitan University τον οποίο κατακτά με επιτυχία το 2007.
Από το 2005 ήδη, ο Αλέξανδρος, παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του, ανοίγει ιδιωτικό γραφείο και δουλεύει ως ψυχολόγος ενώ την ίδια στιγμή εργάζεται και σε κλινική στο Λονδίνο.
Τον Οκτώβριο του 2010 η επαγγελματική του ενασχόληση περνάει σε μορφή εταιρίας με το όνομα CBT Brussels και συνεχίζει να δουλεύει ως ψυχολόγος ειδικευμένος πλέον στην γνωστικοσυμπεριφορική ψυχολογία ενώ παράλληλα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε εταιρίες και οργανισμούς.

Image source: http://www.rationalchoicetheory.net

Event type: