"Η αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης" παρουσίαση του βιβλίου από τον Βαγγέλη Δεμίρη

16/09/2012 - 12:30
Restaurant Rich, Av. de Tervuren 105, Bruxelles

Το "Φιλοσοφικό Καφενείο" του ΚΥΚΛΟΥ φιλοξενεί τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Δεμίρη στην παρουσίαση του βιβλίου του "Η αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης". Το βιβλίο που εκδόθηκε στη γαλλική γλώσσα από τις εκδόσεις la Boîte à Pandore με τίτλο «la Face Cachée de la Crise Grecque» συνιστά μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητές ορισμένες πτυχές της ελληνικής κρίσης, οι οποίες παραμένουν άγνωστες σε πολλούς ευρωπαίους εταίρους. Ο Βαγγέλης Δεμίρης θα συζητήσει για τη μοιραία πενταετία 2004-2009, την έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τo 2009, την εντός εισαγωγικών έκπληξη των ευρωπαίων, τις αδιέξοδες και μονοδιάστατες συνταγές των δύο Μνημονίων και τις καθυστερημένες και ανεπαρκείς απαντήσεις της ΕΕ σε συνδυασμό με τις χρόνιες και μεγάλες ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

O Βαγγέλης Δεμίρης γεννήθηκε στο Παρίσι το 1969 και είναι ανταποκριτής ελληνικών και κυπριακών Μέσων Ενημερώσης στις Βρυξέλλες από το 1993. Καλύπτει τα ευρωπαϊκά θέματα και την κοινοτική επικαιρότητα για την ΕΡΤ, το ΡΙΚ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τις εφημερίδες Εθνος και Ημερησία. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

Το βιβλίο κέντρισε το ενδιαφέρον τύπου και κοινού με σχόλια που παραθέτουμε εδώ:

«Un livre très intéressant et utile dans la bibliographie de la crise économique»
JEAN-CLAUDE JUNCKER, Président de l’Eurogroupe et Premier Μinistre du Luxembourg

«Dans la face cachée de la crise grecque sont exposées de nombreuses révélations sur le chantage des uns, l'insouciance des autres et les petits jeux de tous»
«LE MONDE»

«Vangelis Demiris dénoue le fil des événements qui ont mené au désastre. Un livre qui se lirait avec gourmandise, s’il n’étalait l’indigeste vision d’une réalité au potentiel dévastateur, tant pour la Grèce que pour l’Europe».
«L’ECHO»

«L’ouvrage est opportun, en ce sens qu’il présente au grand public une vision compréhensible et équilibrée de la situation».
«LA LIBRE BELGIQUE»

«Vangelis Demiris dénonce onze années d’omerta entre Athènes et Bruxelles, depuis que la Grèce a adhéré à la zone euro».
EUROPOLITIQUE»

«Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Δεμίρης επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει όλα τα παιχνίδια που παίζονται εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και τη συνυπευθυνότητα Αθήνας και Βρυξελλών στη διαχείριση της κρίσης».
«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

«Απόσταγμα εμπειριών στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της καθημερινής δημοσιογραφικής κάλυψης των εξελίξεων αποτελεί το βιβλίο του Βαγγέλη Δεμίρη».
«ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

«Ο Βαγγέλης Δεμίρης αναφέρεται στις τεράστιες ευθύνες της Ελλάδας, στην αδιαφορία που επέδειξε η ΕΕ, αλλά και στις μονοδιάστατες και αδιέξοδες συνταγές των δύο ελληνικών μνημονίων».
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

«Το ιστορικό της ελληνικής κρίσης, δημοσιογραφικά στιγμιότυπα, σημαντικά στοιχεία και έντονη κριτική σε θεσμούς και πρόσωπα αποτελούν τον κορμό του καλά δομημένου βιβλίου».
«FACES»

Event type: