Η απειλή του Ναζισμού με τον Στέλιο Κούλογλου

09/12/2012 - 18:30
θέατρο de lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem

Ο ΚΥΚΛΟΣ φιλοξενεί τον έγκριτο δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Η απειλή των νεοναζί".

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια σειρά από ανεξήγητες δολοφονίες συγκλόνισαν τη Γερμανία. Τα θύματα ήταν μετανάστες επιχειρηματίες, 8 Τούρκοι και 1 Έλληνας. Το Νοέμβριο του 2011 οι ένοχοι βρέθηκαν: ήταν μια ακροδεξιά οργάνωση νεοναζί …

Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα για όλη την Ευρώπη μέσα από την εμπειρία του δημοσιογράφου που ασχολείται με αυτό από την αρχή της εμφάνισής του.

O Στέλιος Kούλογλου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε στην δημοσιογραφία στο Παρίσι (1983-4), στο Τόκιο (1987) και στην Ινδία(1989). Είναι συγγραφέας 8 βιβλίων, τα περισσότερα έχουν γίνει best seller ενώ ορισμένα έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1981 στο περιοδικό ANTI και ως πολιτικός συντάκτης στο "Bήμα". Διετέλεσε ανταποκριτής της "Aυγής" στο Παρίσι ενώ το 1989 εγκαταστάθηκε στην Mόσχα, απ'όπου κάλυψε τις εξελίξεις στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Tα χρόνια 92-95 κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Έχει συνεργασθεί με την εφημερίδα Le Monde Diplomatique ως ανταποκριτής στην Ελλάδα και ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Από το 1995 έως σήμερα είναι σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», που βραβεύθηκε κατ` επανάληψη ως η καλύτερη ενημερωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.

Το 2000, η σειρά των εκπομπών για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ και το βραβείο Eurocomenius. Το ίδιο βραβείο απέσπασε το 2002 για το ντοκιμαντέρ "Ο Αγώνας του Θανάτου".

Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων τρία μεγάλου μήκους. Το τελευταίο,που έχει τίτλο "Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου" παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2008 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λικάρνο.

Έχει ανακηρυχθεί "δημοσιογράφος της χρονιάς" για το 2006 και 2007 από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και συγγραφέας της χρονιάς το 2002.

Το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε και διευθύνει μέχρι σήμερα το ενημερωτικό δίκτυο- webTV, ΤΒ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, www.tvxs.gr, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα ενημερωτικά site στην Ελλάδα.

Event type: