Ο ΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει την ταινία «Fish n’Chips» του Ηλία Δημητρίου

27/01/2013 - 19:00
θέατρο de lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem

Ο ΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει τo «Fish n’ Chips» μια ταινία δραματική, κωμική και ανατρεπτική του Ηλία Δημητρίου, βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο Αντι είναι ένας εργατικός και φιλότιμος Κύπριος μετανάστης στο Λονδίνο, που ζει μια ζωή πάνω από τη φριτέζα, ετοιμάζοντας fishn’ chips για τους περαστικούς πελάτες. Θέλοντας να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, εγκαθίσταται και πάλι στην Κύπρο κι ανοίγει το δικό του μαγαζί. Μόνο που το όνειρό του μετατρέπεται σε εφιάλτη: είναι αυτονόητο, η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο!

Με πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του, ο Ηλίας Δημητρίου γύρισε την πρώτη μεγάλη του ταινία, το "Fish n’Chips", στην Αγγλία και την Κύπρο, με συντελεστές απ’όλο τον κόσμο, ταξίδεψε μαζί της στα Φεστιβάλ του κόσμου, έκανε παρουσία του την ελληνική πρεμιέρα της στις Νύχτες Πρεμιέρας και τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα τρίτα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Λέει ο ίδιος: "Όταν ήρθα το ’85 στην Ελλάδα έγινα «ο Κύπριος». Μέχρι τότε δεν το ήξερα. Το «Κύπριος είσαι;» στην καλύτερη περίπτωση με ένα ξίνισμα στη μούρη του ερωτώντα ήταν κάτι που το έχουν βιώσει όλοι οι Κύπριοι που πέρασαν από την Ελλάδα. Ευτυχώς ήρθαν οι Αλβανοί και μας έσωσαν. Έγιναν αυτοί ο στόχος. Κι αυτούς τους έσωσαν τώρα οι «λαθρομετανάστες». Τι ορολογία κι αυτή. Σαν λαθρεπιβάτης σε μια χώρα – πλοίο που κουβαλάει μόνο τους ιθαγενείς της. Μπορεί να ακούγονται πικρά όλα αυτά αλλά δεν είναι. Σε κάνουν πιο σοφό και πιο άνθρωπο νομίζω. Σε βοηθούν να καταλάβεις ποιος είσαι πέρα από τις ταυτότητες-ετικέτες που οι άλλοι σου κοτσάρουν ανά περίπτωση".

"Ο Andy λοιπόν για να έρθουμε στον πρωταγωνιστή της ταινίας κάνει αυτό το ταξίδι των πολλαπλών ταυτοτήτων στο "Fish n’Chips".
Στην Αγγλία είναι "bubble" και στην Κύπρο τον αποκαλούν "Τσάρλι" ή "Εγγλέζο" και τον ενοχλεί. Ο ρατσισμός που βιώνουν οι Κύπριοι της Αγγλίας όταν επισκέπτονται την Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερος από το ρατσισμό που βιώνουν όταν βρίσκονται στην Αγγλία. Η ίδια η Κυπριακή ψυχοσύνθεση βέβαια είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο από μόνη της. Αν ρωτήσεις κάποιον Κύπριο στο εξωτερικό ποια είναι η καταγωγή του αυτός θα σου απαντήσει ανάλογα με την περίπτωση: Έλληνας, Κύπριος, Ελληνοκύπριος, Τουρκοκύπριος, Τούρκος, Αγγλοκύπριος. Μπορεί βέβαια να τύχεις και σε Αρμένιο της Κύπρου οπότε θα σου απαντήσει Αρμένιος ή Αρμενο-κύπριος. Οπότε και η ταινία αντιμετωπίζει την Κυπριακή ψυχοσύνθεση κάπως έτσι."

Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ.

Event type: