Παρουσίαση με τίτλο "Αλκμάν, ποιητής και φυσικός φιλόσοφος" από την ερευνήτρια Ειρήνη-Φωτεινή Βιλτανιώτη, στο Φιλοσοφικό Καφενείο

18/11/2012 - 12:30
Restaurant Rich, Av. de Tervuren 105, Bruxelles

Στα πλάισια του Φιλοσοφικού Καφενείου Ο ΚΥΚΛΟΣ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην παρουσίαση με τίτλο "Αλκμάν, ποιητής και φυσικός φιλόσοφος" από την ερευνήτρια στο ULB και στην Οξφόρδη Ειρήνη-Φωτεινή Βιλτανιώτη.

Ο Αλκμάν είναι γνωστός ως λυρικός ποιητής, που έζησε στη Σπάρτη περί τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. όπου και διαμόρφωσε σε ξεχωριστό είδος τη χορική ποίηση.
Ωστόσο, ένας πάπυρος του 2ου αιώνα μΧ. που ήρθε στο φως στην Οξύρυγχο, στην Άνω Αίγυπτο, νότια του Φαγιούμ, και δημοσιεύθηκε το 1957, διασώζει αποσπάσματα από τα σχόλια σε ένα χαμένο κοσμογονικό ποίημα του Αλκμάνος. Σύμφωνα με τον ανώνυμο σχολιαστή, σε αυτό το ποίημα, ο Αλκμάν «φυσιολογεί». Μ’άλλα λόγια, ο Αλκμάν παρουσιάζεται ως φυσικός φιλόσοφος, μισό περίπου αιώνα πριν από το Θαλή, τον ιδρυτή της Μιλησιακής σχολής (αρχὲς του 6ου αιώνα π.Χ.).
Όπως ήταν αναμενόμενο, το κείμενο προκάλεσε, και εξακολουθεί να προκαλεί, το μεγάλο ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν μια συνεπή ερμηνεία, διατυπώνουν ποικίλες θεωρίες. Υπήρξε ο Αλκμάν φυσικός φιλόσοφος; Συνέγραψε πράγματι κάποιο κοσμογονικό ποίημα; Και αν ναι, ποια θα μπορούσε να είναι η σημασία αυτού του έργου;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει η ομιλήτρια να αναπτύξει, διατυπώνοντας μια νέα θεωρία.

Η Ειρήνη Φωτεινή Βιλτανιώτη είναι ερευνήτρια (Chargée de Recherches) του βελγικού FRS-FNRS (Fonds National de Recherche Scientifique) στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB- Centre Interdisciplinaire d’Etude des Religions et de la Laicité (CIERL) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Corpus Christi Centre for the Study of Greek and Roman Antiquity, Faculty of Philosophy/ “Power Structuralism in Ancient Ontologies” Research Project).
Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000-2004), D.E.A. στη φιλοσοφία (2005-2006) και Διδακτορικού στη Φιλοσοφία (2006-2010) από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και Μεταδιδακτορικού στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011-2012).
Κατά την διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ΙΚΥ, 2000-2004), του Ιδρύματος Ωνάση (2005-2010), του Ιδρύματος Van Buuren (Βραβείο Van Buuren 2010) και του Ιδρύματος Anspach-Wiener (2011-2012).
Ἐχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε διάφορους τομείς της φιλοσοφίας και των κλασσικών σπουδών. H διδακτορική της διατριβή πραγματεύεται την πυθαγόρεια επίδραση στον πλατωνικό μύθο του Ηρός (Πολιτεία, 10, 614 b – 621 d).
Τα κύρια ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την πυθαγόρεια, πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία, καθώς και την αρχαία ελληνική θρησκεία.

Event type: