Παρουσίαση του έργου του Κωστή Παλαμά, από την Σταυρούλα Γάτσου και τον Μανόλη Αλεξάκη στο Φιλοσοφικό Καφενείο

09/12/2012 - 12:30
Restaurant Rich, Av. de Tervuren 105, Bruxelles

Στα πλάισια του Φιλοσοφικού Καφενείου Ο ΚΥΚΛΟΣ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην παρουσίαση του έργου του Κωστή Παλαμά από την Σταυρούλα Γάτσου, ποιήτρια και τον Μανόλη Αλεξάκη, συγγραφέα.

O Κωστής Παλαμάς, σφραγίζει με την ποιητική του δημιουργία και το έργο του μια εξόχως ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική περίοδο των νεοελληνικών γραμμάτων. Επιχειρεί να συνθέσει την νέα ελληνική παρουσία ως μορφή και ως περιεχόμενο διασφαλίζοντας της τον δικό της ρόλο. Έργο δύσκολο που αγωνίζεται να ενισχύσει το νέο και δυναμικό, συγκρατώντας και υποστηρίζοντας ό,τι αληθές παρήχθη στο παρελθόν.
Η προσωπικότητα του συμβολίζει την Πατρίδα και εκπροσωπεί την αγωνία των πνευματικών ανθρώπων να οδηγήσουν την Ελλάδα, εν μέσω «λιμών» και αστοχιών, σε μια πορεία δική της, αντίστοιχη των δυνατοτήτων της, των σύγχρονων αναγκών της, σε μια πορεία αυθεντική. Στις μέρες μας …

«‘Όταν ο ποιητής νομίζει πως φτάνει να σκορπίζει τα έργα του σαν μαθήματα και σαν κηρύγματα και σα λόγους κατηχητικούς και παραινετικούς, προς κάποιο σκοπό ηθικό, εκ των προτέρων μάλιστα, όταν ο ποιητής εκείνος μας παρουσιάζεται σαν δάσκαλος και σαν ιεροκήρυκας και σα βουλευτής και σα δικηγόρος και σα φιλάνθρωπος και σαν πατριώτης και σα διαβασμένος μπορεί να λάμπει από αγαθώτατα και από τα πλέον διαλεχτά συναισθήματα. Η δουλειά του χαμένη, όταν του λείπει το αίσθημα το κατεξοχήν, το θαυματουργό, το αίσθημα της ομορφιάς. Τότε αδύνατο να υπάρξει αγνός που ν’αξίζει τ έ τ ο ι ο ς ποιητής και καλλιτέχνης, και τέτοια καμώματα, όσο παραγιομιστά κι αν είναι με ρητά από χρηστομάθειες, θα είναι έργα αναιμικά, πεζά, άσκημα, που δεν θα λογαριάζονται από την τέχνη παρά ως έργα α ν ή θ ι κ α. »

Η ηθική του θεάτρου, Κωστή Παλαμά, Άπαντα ΣΤ’, σελ. 95

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Σταυρούλα Γάτσου, ποιήτρια - marketing expert
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Με σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων και το διεθνές εμπόριο πέρασε μια δεκαετία ως marketing managerανά την Ευρώπη. Γράφει ποίηση και εκδίδει σε ελληνικές και διεθνής έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της (άτυπης) ομάδας Cross Art, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία καλλιτεχνικών project με συνεργασία πολλαπλών συντελεστών και μέσων, έχοντας ήδη υλοποιήσει σχετικές εκθέσεις σε γκαλερί στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία (Cross art έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές).
Είναι δημιουργός του δικτύου Ελλήνων Expats Τέχνης, Μόδας και Επιστήμης και παραγωγός της ραδιοφωνικής μηνιαίας εκπομπής από τις Βρυξέλλες « Η Ελλάδα ταξιδεύει ».
Με μια πρόσφατη επαγγελματική στροφή στα παιδαγωγικά, αυξάνει πλέον τα άρθρα και τις ομιλίες της με ιδιαίτερο θέμα μελέτης τη νεοελληνική ποίηση του 20ου αιώνα. Η συλλογή της «Εργαλεία πολέμου για τους αιχμάλωτους του έρωτα » αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο "Σαιξπηρικόν" στις αρχές του 2013.
Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Μανόλης Αλεξάκης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και είναι διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών. Έχουν εκδοθεί δυο βιβλία του με άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και δυο ιστορικά μυθιστορήματα που έχουν ως χώρο δράσης τους τη Μινωϊκή Κρήτη . Είναι συντονιστής εκπαίδευσης Δυτικής Ευρώπης και πρόεδρος του ΚΥΚΛΟΥ.

Event type: