Απολογισμός 4/2018-3/2019

Εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ αλλά και εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους του ΚΥΚΛΟΥ που είναι σήμερα εδώ!

Είναι πολύ σημαντική για μας η συμμετοχή σας στα διαδικαστικά γιατί μας δίνει την τεχνική δυνατότητα να προχωρήσουμε κι από την άλλη μεριά γιατί είναι και μια ευκαιρία να δούμε μαζί τη χρονιά που μας πέρασε και να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό.

Η χρονιά που κλείνει για το απερχόμενο ΔΣ, ήταν για μένα η δεύτερη χρονιά που είχα την τιμή και την χαρά να είμαι στην ομάδα του ΚΥΚΛΟΥ ως πρόεδρος. Για μια ακόμη φορά διαπίστωσα πως η πραγματική δύναμη του ΚΥΚΛΟΥ, ο σκληρός πυρήνας, είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ΔΣ, η όρεξή τους, η εμπειρία τους, η διαθεσιμότητά τους, και οι δυναμικές που συνεπάγονται.

Αυτή την ομάδα λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω, κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά, ξεκινώντας με τον Βασίλη Μάγνη, την Άντα Σωτηροπούλου, την Ελένη Τσερέπα, τον Κωστή Γεραρή (που ανέλαβε για πρώτη φορά το ταμείο), τον Μιχάλη Κρητικό και την Μαρία Πατακιά που με ανεξάντλητη ενέργεια μας έδωσαν μια σειρά από εκδηλώσεις, επιγραμματικά :

Είχαμε θέατρο

- Τη συμμετοχή μας στην παράσταση ο Μάκης του σκηνοθεσία/ερμηνεία του Τάσου Νυχά, παρουσία του συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη και της θεατρολόγου Κατερίνας Θεοδωράτου.
- Την πολύ επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση ‘Αδεια Ποδηλάτου με την Κερασία Σαμαρά (στο 19ο χρόνο παρουσίασης)

Είχαμε κινηματογράφο

- Τον Πέτρο Σεβαστίκογλου και την «Ελέκτρα», μια από τις πλέον πρωτοποριακές απόψεις για το γύρισμα
- Τον Τασο Μπουλμέτη και το «1968» την τελευταία του ταινία για τα 50 χρόνια από τη νίκης της ΑΕΚ, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπασκετ εν μέσω δικτατορίας στην Ελλάδα αλλά και αμφισβήτησης στην Ευρώπη
- Τον Παντελή Βούλγαρη και το «Τελευταίο Σημείωμα», την τελευταία του ταινία για την Καισαριανή (Σε συνεργασία με το γραφείο του Στέλιου Κούλογλου)

Είχαμε λογοτέχνες

- Τον Πάνο Καρνέζη στην παρουσίαση του αγγλόφωνου έργου του στα αγγλικά
- Την Λένα Διβάνη που με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο» μας έκανε συνταξιδιώτες στις περιηγήσεις της
- Την Ιωάννα Καρυστιάνη και το τελευταίο της βιβλίο «Χίλιες Ανάσες», που υπήρξε ίσως μια από τις εκδηλώσεις μας που πραγματικά ξεχώρισαν φέτος
- Τον Τίτο Πατρίκιο, τον μεγάλο ‘Ελληνα ποιητή, σε μια μοναδική παρουσίαση του έργου του, επίσης μια ξεχωριστή εκδήλωση

Φέραμε θέματα πολιτικής επικαιρότητας με την τόλμη των ομιλητών μας

- για το Μακεδονικό με τον Σωτήρη Βαλντέν
- για τον Δημόσιο λόγο με τον Δημήτρη Δημητριάδη
- για το Ποιος είναι ‘Ελληνας πολίτης με τον Δημήτρη Χριστόπουλο

Τις ευχαριστίες μας επίσης στον Περίπλου και στο Info Point Schuman που φιλοξένησαν πολλές από τις εκδηλώσεις μας.

Συμμετείχαμε

- στην παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του Θοδωρή Γκόνη, «Εφτά λευκά πουκάμισα» και Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης με τον πολιτιστικό σύλλογο «Νότα Τεατράλ».

- στον απολογισμό της χρονιάς έχουμε και μια δύσκολη συγκυρία, τον περασμένο Ιούλιο (2018), η χώρα μας έζησε ένα τραγικό γεγονός, την πυρκαγιά στο Μάτι. Πέρα από την άμεση ανταπόκριση μας με σχετική δωρεά από το ταμείο του ΚΥΚΛΟΥ στο δήμο Ραφήνας την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία της ΕΚΒ, Aide pour Attiki μαζί με άλλους φορείς όπως ο Ευρωπαϊκός Δήμος, ο Σύλλογος Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών-ΣΕΥΔΟ, το ΑΛΛΗΛΟΝnet, ο Σύλλογος Κρητών Βελγίου και το Discovering Network. Μαζεύτηκε το ποσό των 7 865 ευρώ το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων δόθηκε στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας/Πικερμίου.

- Μια άλλη συμμετοχή, πιο ευχάριστη και αισιόδοξη ήταν αυτή στην πρώτη πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων) που οργάνωσε το Διάζωμα πέρυσι, τόσο στον πιλότο που έγινε το καλοκαίρι του 2018 όσο και στα εγκαίνια της διαδρομής και στην τελετή στα Ιωάννινα τον Νοέμβριο του 2018. Η συμμετοχή μας εκεί θέλησε να επισφραγίσει την υποστήριξη του ΚΥΚΛΟΥ στο Διάζωμα ύστερα από δυο σχετικές εκδηλώσεις, μια το 2015 και μια στα τέλη του 2017 με τον ίδιο τον κ. Μπένο, που μας "στρατολόγησε" στο όραμά του για τα αρχαία μνημεία με θέση στο κέντρο της ζωής του τόπου στον οποίο βρίσκονται.

Κλείνοντας, δυο ακόμη λόγια για την επικοινωνία μας. Πιστεύουμε πως το μέσο επικοινωνίας έχει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο το μήνυμα φτάνει σε όλο το φάσμα των ανθρώπων που μπορεί να ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες του ΚΥΚΛΟΥ. Έτσι λοιπόν πέρα από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές μας πλατφόρμες, το site και την σελίδα μας στο facebook αλλά και την αποστολή μηνυμάτων στη λίστα μας θελήσαμε να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη μέσο επικοινωνίας με τους χρήστες κινητών συσκευών την νέα εφαρμογή του ΚΥΚΛΟΥ Hellenic Circle Brussels στο Google Play. Με δυο λόγια, είναι σαν να έχετε ένα φάκελο για τον ΚΥΚΛΟ στην οθόνη του τάμπλετ ή του κινητού σας με διακριτικές ειδοποιήσεις για τις εκδηλώσεις, τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας. Μια πληροφορία που κάποιες φορές «χάνεται» ή στην οποία δεν μπορείτε να ανατρέξετε το ίδιο εύκολα μέσα σε μια ατελείωτη ίσως λίστα με μηνύματα ή αναρτήσεις στο φέισμπουκ.

Θέλω να πιστεύω πως και για αυτή τη χρονιά ο ΚΥΚΛΟΣ έδωσε το δικό του στίγμα στο φάσμα εκδηλώσεων με ελληνικό χαρακτήρα που γίνονται στις Βρυξέλλες, από όλους εμάς (νέες και λιγότερο νέες ομάδες και πρωτοβουλίες στα πολιτιστικά) για την όλο και πιο μεγάλη και ποικιλόμορφη κοινότητα των Ελλήνων που ζούμε εδώ.

Εύχομαι στο νέο ΔΣ να συνεχίσει αυτό το όμορφο ταξίδι καθώς και στον ΚΥΚΛΟ να συνεχίσει να έχει την υποστήριξη μελών και φίλων!

Βασίλης Ντανίλωφ, πρόεδρος του ΚΥΚΛΟΥ

Βρυξέλλες 28/3/2019