... μια ματιά στη θητεία που κλείνει...

Μέλη και φίλοι του ΚΥΚΛΟΥ,

η θητεία της τωρινής ομάδας του ΚΥΚΛΟΥ ξεκίνησε τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου και ολοκληρώθηκε με το τέλος της Ελληνικής προεδρίας.

Δραστηριοποιηθήκαμε με σκοπό να διευρύνουμε το φάσμα των εκδηλώσεών μας, να ανοιχτούμε σε συνεργασίες με τοπικούς φορείς, να υποστηρίξουμε την Προεδρία και πάνω απ' όλα να δούμε όλο και περισσότερους φίλους να τιμούν τις εκδηλώσεις μας με την παρουσία τους.

Φτιάξαμε λοιπόν ένα ποικίλο πρόγραμμα, φέραμε γνωστό -και λιγότερο γνωστό- κινηματογράφο, καλέσαμε διανοούμενους και τεχνοκράτες να μοιραστούν μαζί σας θέσεις και απόψεις, αγγίξαμε θέματα επικαιρότητας με αμεσότητα, φέραμε κοντά σας ευρωβουλευτές, είδαμε νέο ελληνικό θέατρο, συνεργαστήκαμε ενεργά με το BOZAR, την CINEMATEK και τον ΕΟΤ, συνταχθήκαμε με την Προεδρία.

Ενδεικτικά…

Μιλήσαμε για την Δημόσια τηλεόραση με τους δημοσιογράφους Πάσχο Μανδραβέλη και Μανώλη Σπινθουράκη και για την Κρίση στην Ευρωζώνη με τον Γιώργο Παγουλάτο.

Αγγίξαμε πολιτικές της ΕΕ όπως την ομοσπονδιοποίηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά, τις προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα με τον Γιώργο Ζαββό, την ενεργειακή γεωπολιτική με τον Αλέξανδρο Γιαννή.

Συναντήσαμε βιολογικούς καλλιεργητές με τον Νίκο Χρυσόγελο και μιλήσαμε για την ιστορία του μεζέ με τον Χρήστο Δουλκερίδη.

Είχαμε την εκλεκτή ευκαιρία να ακούσουμε τον Daniel Cohn-Bendit σε μια διάλεξη εφόλης της ύλης λίγο πριν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Οργανώσαμε, στα γαλλικά, ημερίδα για την μετάφραση με συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων -και όχι μόνο- λογοτεχνών/μεταφραστών (Πατρίκιος, Δημητριάδης, Στάικος, Volkovich κ.α.) η οποία συμπεριελήφθη στις επίσημες εκδηλώσεις της Προεδρίας.

Δώσαμε χώρο στην ποίηση με την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αθανασόπουλου από τον εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου.

Μοιραστήκαμε αναζητήσεις για την "Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία" με τον Αντώνη Λιάκο και για το "μέλλον που ανήκει στην έκπληξη" με την Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Γνωρίσαμε περισσότερο θέατρο, μέσα από τις παραστάσεις των BLITZ και φέραμε το Φεστιβάλ Αθηνών στις Βρυξέλλες με τη "Γυναίκα της Ζάκυνθος" του Σολωμού, από Δ. Αβδελιώδη και με την Όλια Λαζαρίδου.

Προσθέσαμε μια συναυλία στις εκδηλώσεις μας, τη μουσική παράσταση της Ομάδας Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου προσκεκλημένοι του Νίκου Χρυσόγελου.

Φέραμε ταινίες και συζητήσαμε για αυτές με τους σκηνοθέτες τους, τον Γιάννη Σμαραγδή, τον Θάνο Αναστόπουλο, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη.

Συμμετείχαμε ενεργά στο πρόγραμμα και την παρουσίαση των ταινιών που προβλήθηκαν στα αφιερώματα του BOZAR και της CINEMATEK για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Θελήσαμε έτσι να πλησιάσουμε το αλλόγλωσσο κοινό.

Κλείσαμε το πρόγραμμά μας με τον Jimmy Jammar και με το τελευταίο βιβλίο του "Lettres à Byron, reflexions sur la Grèce".

Και η λίστα των εκδηλώσεών μας δεν τελειώνει εδώ…

Βελτιώσαμε την ηλεκτρονική μας επικοινωνία, φτιάξαμε ολοκαίνουργιο ιστότοπο και αποπειραθήκαμε να καλύψουμε κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις μας μέσα από τον νέο λογαριασμό του ΚΥΚΛΟΥ στο twitter, για τους φίλους που δεν μπορούσαν να είναι εκεί αλλά θα ήθελαν να πάρουν μια γεύση σε πραγματικό χρόνο.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλουμε στους ομιλητές μας και στους φίλους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας.

Για μια ακόμη φορά ήταν ένα ωραίο ταξίδι που θέλουμε να πιστεύουμε πως μοιραστήκαμε μαζί την κάθε στάση!