ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΕΠΤ2020 - Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και οι "'Ασπονδοι αδελφοί" στον ΚΥΚΛΟ!

12/03/2020 - 18:30
Νέα ημερομηνία και χώρος θα ανακοινωθούν

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2020 - Η ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ
--
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης προσκεκλημένος του ΚΥΚΛΟΥ, με αφορμή το βιβλίο του "'Ασπονδοι αδελφοί, Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι"

Μια συζήτηση για το παρελθόν και το παρόν των μονοθεϊστικών θρησκειών, αντιφορές και συγκρούσεις. Σκοτεινές πλευρές μισαλοδοξίας και εχθρότητας που σφραγίστηκαν συχνά με χυµένο αίµα αλλά και φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων που έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας. Ένα δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος ως μόνη εγγύηση για την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών.

...διαβάσαμε...

«Ο χριστιανισμός -λέει ο Ζουμπουλάκης- είναι σήμερα η πλέον διωκόμενη θρησκεία στον πλανήτη» (203). Ποιο είναι το μέλλον των μονοθεϊστικών θρησκειών σε μια άθεη Ευρώπη που, αφενός, αδιαφορεί για τους διωγμούς των χριστιανών και, αφετέρου, μισεί η ίδια –αναβιώνοντας αρχαϊκούς φόβους– τον πρόσφυγα, τον ξένο και τον μουσουλμάνο;

Οπως σε όλα του τα γραπτά, έτσι και εδώ ο προσεκτικός αναγνώστης διακρίνει πίσω από τις γραμμές την έντονη αγωνία του συγγραφέα για το μέλλον της θρησκείας και της ηθικής στον κόσμο μας.

Oι Άσπονδοι αδελφοί αποτελούν πολύτιμο βοήθημα και, θα τολμούσα να πω, στήριγμα για κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι η πίστη στον Θεό οφείλει να συνομιλεί με την εποχή της και, κυρίως, να αντιπαλεύει τη δεισιδαιμονία και τον φανατισμό που οδηγούν στο μίσος του άλλου ανθρώπου. Το βιβλίο είναι φωτεινό. Το φως της πίστης δεν σβήνει αλλά δυναμώνει με το φως του λόγου και της αλήθειας...

(Απόσπασματα από άρθρο του Μιχάλη Πάγκαλου)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του ΔΣ του Άρτου Ζωής. Τον Φεβρουάριο 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2017 τιμήθηκε µε το Κρατικό βραβείο δοκιμίου–κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και µε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016).

Είσοδος ελεύθερη

Event type: